Słodka stronka

Pizza to proste danie, ale jej smak zależy od dodatków. Bardzo ważne, żeby używać możliwie najlepszych. Skup się na doskonałym cieście, pysznym sosie pomidorowym i ulubionych składnikach dobrej jakości, a domowa pizza będzie doskonała.

 

CIASTO NA PIZZĘ

Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach.

 

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 340 g mąki
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250 ml letniej wody

Przygotowanie:

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.

Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230 C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.

 

SOS DO PIZZY

Przepis na sos pomidorowy do pizzy nie jest skomplikowany, ale sam sos potrzebuje długiego i wolnego gotowania. Im dłużej pozostawimy go do odparowania na małym ogniu, tym bardziej aromatyczny i gęsty będzie. Taki sos sprawdzi się także do innych dań, jak na przykład spaghetti.

Danie gotowe w:60 min

 

 


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl