Pizza to proste danie, ale jej smak zależy od dodatków. Bardzo ważne, żeby używać możliwie najlepszych. Skup się na doskonałym cieście, pysznym sosie pomidorowym i ulubionych składnikach dobrej jakości, a domowa pizza będzie doskonała.
Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach.
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230 C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Przepis na sos pomidorowy do pizzy nie jest skomplikowany, ale sam sos potrzebuje długiego i wolnego gotowania. Im dłużej pozostawimy go do odparowania na małym ogniu, tym bardziej aromatyczny i gęsty będzie. Taki sos sprawdzi się także do innych dań, jak na przykład spaghetti.
Danie gotowe w:60 min